Science & Technology
Naturvidenskab og Højskole: Faglighed og Fællesskab
Linjefaget Science & Technology på Rønde Højskole er til dig, der interesserer dig for naturvidenskab og overvejer at dykke dybere ned i dette spændende område.
Her får du:
- Mulighed for at udforske forskellige naturfaglige retninger og problemstillinger både teoretisk og praktisk
- Mulighed for besøg på uddannelsesinstitutioner, så du kan få indblik i studielivet
- Besøg hos virksomheder, så du får indblik i de potentielle karrieremuligheder
- En reflekteret og kritisk tilgang til brugen af naturvidenskab og teknologi
- Øvelse i at diskutere de etiske og samfundsmæssige aspekter, der knytter sig til disse områder
- Studie- og karrierevejledning
I filmen nedenfor kan du få et lille indblik i, hvordan det er at være elev på Science & Technology, når Nielsine fortæller om sine oplevelser.
Udforsk naturvidenskaben sammen med andre unge
På Science & Technology kan du udforske naturvidenskab sammen med andre unge, der deler din glæde ved naturvidenskab. Vores undervisningslokale er udstyret med 3D-printere, laserskærere, robotter og meget mere, som du også kan eksperimentere med i din fritid.
Uanset hvilken naturfaglig retning, du overvejer, vil linjefaget Science & Technology ruste dig til en verden, hvor tværfaglighed er nøglen til mange løsninger og stor viden. Her på højskolen får du både faglig ballast og øvelse i samarbejde, der vil støtte dig i dine studievalg og din fremtidige karriere. Gennem højskolen vil du også opbygge et netværk i de større studiebyer rundt om i landet.
Vores arbejde på Science & Technology
På Science & Technology skaber vi undervisningen ud fra både din og vores egen nysgerrighed. Vi er ikke bundet af et fastlagt pensum eller krav om eksaminer, hvilket betyder, at vores timer ikke altid ender, hvor vi først havde tænkt. Hvis interessen er der, tager vi på i virksomhedsbesøg eller studiebesøg i undervisningen. Vi er åbne for at afvige lidt fra den plan, vi normalt følger, for at sikre, at vi berører en bred vifte af naturfaglige emner.
Det kan du glæde dig til:
- Klimaforandringer og biodiversitetskrisen: Vi graver dybt ned i de seneste data på området og træner i at forstå komplekse figurer samt kritisk analyse af store datasæt. Vi udforsker også gletsjerdata fra Grønland og samler vores egne data i naturen. Besøg hos Nationalpark Mols Bjerge og Institut for Biologi i Aarhus er en del af dette forløb.
- Kunstig intelligens: Uanset din faglige interesse kan det være givende at få indblik i programmering. Vi arbejder med Lego Mindstorms for at udforske programmering på en legende måde. Forløbet inkluderer også spændende diskussioner om kunstig intelligens’ voksende rolle i samfundet. Vi udforsker også forskellen mellem mennesker og robotter. Besøg hos Institut for Datalogi i Aarhus er en del af dette forløb.
- Kosmologi og solsystemet: Vi samarbejder med Professor i Astrofysik Hans Kjeldsen, der inspirerer os. Vi tager på en imaginær rejse til Mars og undersøger emner som raketvidenskab og kolonisering af rummet. Besøg hos Institut for Fysik og Astronomi i Aarhus samt relevante virksomheder er ofte inkluderet.
- Ingeniørvidenskab og innovation: Dette forløb henvender sig især til dig, der nyder at finde løsninger på samfundets udfordringer, uanset om det drejer sig om bæredygtigt byggeri eller udvikling af nanorobotter til medicinsk brug. Vi arbejder med praktiske løsninger og besøger personer, der aktivt arbejder på at løse aktuelle globale udfordringer. Besøg hos innovative miljøer som NYE, Glatved Deponi, Ingeniøruddannelserne i Aarhus, Rønde Fjernvarme og VARO er ofte inkluderet.
Laboratorium
Undervisningslokalet er indrettet med værktøj og udstyr, så vi selv kan 3D-printe, laserskære, bygge, teste, eksperimentere og observere.
Se en præsentation af Science-værkstedet:
Virksomhedsbesøg
En naturvidenskabelig uddannelse kan føre dig i mange forskellige retninger. På Science & Technology besøger vi også virksomheder, som måske kan blive din fremtidige arbejdsplads. Det giver dig et indblik hvad det vil sige at arbejde med i praksis og kan hjælpe dig med at blive mere afklaret omkring dit studievalg.
Besøg på udvalgte naturfaglige uddannelser
Der findes masser af uddannelser, hvor naturvidenskaben er i fokus, så det kan være svært at vælge sin retning. Vi besøger bl.a. Ingeniøruddannelserne i Aarhus, Aarhus Universitet og IT-byen i Aarhus, hvor vi møder både studerende, vejledere og undervisere. På den måde kan du få et mere tydeligt billede af , hvad de forskellige naturvidenskabelige uddannelser indeholder.
Inspiration til studievalg på Science & Technology
På Science & Technology mødes både elever med klare studievalg og interesseområder samt dem, der er mere usikre og ønsker at udforske forskellige fagområder inden de træffer en beslutning. Dette skaber et givende miljø for deling af tanker og overvejelser. Hvert fagligt forløb giver også inspiration til relevante studier, hvis emnet har vakt din interesse. Hvis du har en drøm om at besøge en bestemt institution eller virksomhed, er du mere end velkommen til at foreslå det. Der er også mulighed for samtaler med linjefagslærere og deltagelse i vores studiecafé, hvor du kan få hjælp til ansøgninger eller bare diskutere dine valg. Her kan du læse mere om vejledning på Rønde Højskole
Træn din hjerne gennem kroppen
Vidste du, at fysisk aktivitet er godt for din intelligens, både når det gælder kreativitet, rationalitet og analytiske evner? I vores idrætsvalgfag kan du tage en velfortjent pause fra naturvidenskaben, og i stedet få pulsen op og have det sjovt med dine højskolevenner. Idræt er grobund for nye venskaber, og uanset om du er erfaren atlet eller total nybegynder, er der plads til, at du kan være med. Det vigtigste er, at vi har det sjovt. Du kan for eksempel prøve sportsgrene, som du ikke vidste eksisterede, i Idræt og Boldspil, forstå de tekniske aspekter af styrketræningen i Styrke og måske tage på eventyr i bølgen blå i Vandhund.
Kombinér med andre højskolefag
Ved siden af Science & Technology kan du også vælge en masse andre fag:
- Programmering
- Biokemi
- Idræt & boldspil
- Naturen kalder
- Band
- Brætspil
- Crossfit
- Gaming & strategi
- … og mange flere
Vil du vide mere?
Undervisere
Sigrid Nielsen
PhD, Ecology and Evolutionary Biology. Kandidat i biologi med tilvalg i kemi fra Aarhus Universitet. Underviser i linjefaget Science & Technology samt Adventure, Biokemi og Naturen kalder.
Poul Abildgaard
Cand. theol. fra Aarhus Universitet. Underviser i linjefaget Science & Technology samt Programmering, Makerspace, International politik, Religion og politik, Gaming og strategi, Utilstrækkelig og Kreativ skrivning.