Religion

Religion & Politik

Du får en kort indføring i de grundlæggende principper, centrale begreber og tematikker inden for de store hovedreligioner. Så er du klædt på til at arbejde med religionernes politiske, sociale og kulturelle virkning op igennem historien. Herefter er der frit slag for diskussion, debat, ævl og kævl.

Hvis du følger med i nyhederne, støder du hver eneste dag på problemstillinger, der udspringer af religion. Så religion er bestemt ikke forsvundet ud af politik, hverken nationalt eller internationalt. Hvilke politiske nedslag har f.eks. jødedommen haft? Palæstinakonflikten ville være utænkelig uden at tænke jødedommens religiøst betingede krav på Israel med. På tilsvarende vis kan islams selvforståelse heller ikke tænkes bort fra konflikten. Ser vi på kristendommen, kan man f.eks. nævne udviklingen af kapitalisme i det nordlige Europa som en udvikling, der er uløseligt forbundet med kristendom. Det samme gælder kvindefrigørelse og menneskerettighederne.

Kan man forestille sig en diskussion om køn uden en vestlig kristen baggrund? Hvorfor er det, at denne diskussion ikke finder sted i Indien eller Kina, men kun i Vesten?

Der er masser af emner, som du sammen med dine kammerater kan undersøge og diskutere, for at blive klogere på dig selv og på verdenen omkring dig.

Religionerne har haft en voldsom indflydelse på det moderne menneskes og på din selvforståelse, også selvom du ikke opfatter dig selv som religiøs. Helt op til i dag definerer vi os ud fra religiøse værdier, traditioner og begreber. 

Faget indebærer historiske, filosofiske og politiske aspekter op gennem historien, samt en analyse og bearbejdning af religionernes nutidige betydning for den politiske og sociale udvikling. Disse aspekter behandles primært gennem aktiv elevdeltagelse i form af oplæg og diskussion af nutidige problemstillinger.