Sundhed & kost
Rønde Højskole har noget på hjertet i forhold til kost og mad. Skolens værdier omkring at danne og uddanne mennesker til at tage ansvar for eget liv – og for fællesskaber kommer til udtryk i den måde, vi arbejder med mad og måltider på skolen. Fællesskab, hjemlighed og bæredygtighed er kerneord for os på området.
Som elev bliver du både forkælet og udfordret.
Vi udfordrer for eksempel med fokus spændende råvarer, nye smage, mad fra andre kulturer, arbejdet med at undgå madspild, sundhed og kostrådene. Konkret betyder det f.eks. at man som elev lærer at protein fra bælgfrugter – dygtigt tilberedt – smager fantastisk, når vi har kødfrie dage, og at genbruger vi rester, f.eks. som en ekstra lun ret til aftensmad..
Vi forkæler, når der gennem året serveres kendte livretter, gourmet middage til tema fester eller når køkkenets signatur-cookies kommer med som snack på tur.
Et måltid bliver til i og er en del af fællesskabet. Som elev deltager deltager man på skift i tjanser omkring de daglige måltider, og får indsigt i det praktiske arbejde og alle de opgaver, som er en del af at få et køkken til at fungere.
Vi har spændende valgfag og workshops i køkkenet, hvor man får mulighed for at arbejde sammen med vores dygtige kokke og catere, som er vant til at levere måltider af den allerhøjeste kaliber. Vi vil gerne inspirere til, at man får lyst og mod til at eksperimentere i et køkken, når man f.eks. skal ud og bo selv. Vi giver bud på, hvordan man kan lave sund, bæredygtig mad fyldt med smag for få midler. Sigtet er at give sunde livsstilsvaner samtidig med, at man får den nødvendige bevidsthed, som gør, at man kan træffe ansvarlige valg for sit liv og de fællesskaber, man er en del af.
Skolens køkken er kendt i lokalområdet – som et køkken, hvor man får noget virkelig lækkert mad, hvor måltiderne afspejler, at vi også har noget på hjertet i forhold til råvarer og bæredygtighed.
I køkkenet lægger vi vægt på at lave mad fra bunden og integrere gamle traditioner og håndværk. Vores tilgang er innovativ og fokuserer på smag, gode råvarer, og klimaaftryk.
Vi arbejder med lokale producenter og sæsonbetonede råvarer for at få råvarer af høj kvalitet og samtidig minimere miljøpåvirkningen. Vi anvender kød fra lokale naturgenopretningsprojekter og dansk produceret fødevarer. Samlet set søger vi at skabe en bevidst og ansvarlig tilgang til mad, der både styrker de lokale samarbejder og respekterer miljøet.