Mytologi og fantasy
Er gudernes konge, Odin, fra nordisk mytologi inspirationskilde til Gandalf fra Ringenes Herre og Bran fra Game of Thrones? Er løven Aslan en kristusfigur? Hører du til i Gryffindor eller Slytherin?
Velkommen til en spændende og fortryllende rejse gennem fantastiske verdener og forunderlige fortællinger. I dette fag vil vi diskutere, analysere og undersøge moderne fantasy-fortællinger og gå på opdagelse efter deres inspirationskilder fra fx nordisk og græsk mytologi og de bibelske fortællinger. Hvilke mærkværdige væsner, filosofiske temaer og magiske genstande har fundet vej mellem de forskellige verdner?
Nogle gange vil vi sammen undersøge et bestemt værk, men der er også mulighed for at du kan fokusere på den verden, som du er mest interesseret i, når vi undersøger emner som liv, død, profeti, skæbne, ondskab, etik, magiske væsner og genstande.
Du kan dykke ned i en verden af magi, venskab og mod med J.K. Rowlings Harry Potter-serie eller udforske Tolkiens episke univers i Ringenes Herre og Hobbitten. Du kan også vælge at fokusere på intriger, drager og kold kynisme i Game of Thrones, baseret på G.R.R. Martins romanserie eller i den visuelle smukke verden i Avatar, der er fyldt med spiritualitet og en stærk forbindelse til naturen. Måske du er mere interesseret i Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og kampen mellem godt og ondt, eller du vil rejse til den fortryllende verden, Narnia, hvor talende dyr og magiske væsener bor. Du kan også fordybe dig i mere science fiction-prægede fortællinger, som fx Star Wars.
I dette fag vil vi undersøge fortællingerne med spørgsmål som:
- Hvordan har guder, elvere, dværge, hellige træer, guldringe og magiske våben fra nordisk mytologi fundet vej ind i fantasy-fortællinger som Ringenes Herre og Game of Thrones?
- Er Harry Potter, løven Aslan, Frodo og Luke Skywalker moderne kristusfigurer, der ofrer sig selv for at frelse verden?
- Kampen mellem det gode og det onde: Hvordan navigerer helte og skurke i mytologiske og fantastiske fortællinger mellem livsvalg og etiske dilemmaer?
- Udødelighed, liv og død: Var de græske guder udødelige? Og hvad med de nordiske guder? Hvilke konsekvenser har det, at Voldemort ikke vil acceptere døden? Er brødrene Løvehjertes Nangijala en forestilling om liv efter døden? Er det bedst at være en udødelig elver eller et dødeligt menneske?
- Kampen mellem guder og monstre, mellem kosmos og kaos: Vi undersøger de episke kampe i det nordiske Ragnarok, den græske kamp mellem de olympiske guder og titanerne, kampen mellem Aslan og heksen, mellem White Walkers og drager, slaget på Hogwarts eller i Helms Deep. Hvilken betydning har kampfortællingerne?
- Skæbne, profeti og spådom: Hvad kunne vølverne spå om i nordisk mytologi? Hvad betyder det at have en skæbne? Var Harry Potters liv bundet til en profeti?
- Er fantasy erstatning for traditionel religion, eller kan fantasy og religion eksistere side om side?
- Hvorfor findes der ikke kirker i Ringenes Herre? Hvilken betydning har kirkerne i Game of Thrones?
Du behøver på ingen måde være en fantasynørd, men blot have en nysgerrighed på en eller flere af disse eventyrlige verdner. Vi kan oprette en filmklub, så I sammen kan se nogle af filmene om aftnerne eller i weekenderne.