Psykologi

I valgfaget psykologi kommer du med på en opdagelsesrejse i det psykologiske univers. Psykologi bruges som redskab med mange perspektiver og i mange situationer.  Her får du en række eksempler på emner du kommer til at beskæftige dig med:

Personlighedspsykologi

Her skal vi arbejde med personlighedens opbygning. Vi skal arbejde med identitet, altså med ”hvem vi er”, og kigge på, om/hvordan det giver mening at ”finde sig selv” og at ”arbejde med sig selv”.

Her får I mulighed for at prøve personlighedstesten MBTI (Myers-Briggs Type Indikator), som giver en idé om, hvordan jeres personlighed er sammensat, og hvad det kan give af muligheder.  

Mennesket i samfundet: Udviklingstrang og præstationskultur

Vi skal arbejde med mennesket i samfundet. Hvilke diskurser præger os og hvad har det af betydning for vores velbefindende? Når Svend Brinkmann opfordrer os til at ”tage nej-hatten på” hvad mener kan så?

Diagnoser & almindelige menneskelige kvaler

Her arbejder vi med at få indsigt i de mest almindelige diagnoser. Vi skal blive skarpe på kriterierne for at få en bestemt diagnose, og sætte os ind i behandlingsmulighederne. Derudover skal vi arbejde med psykisk førstehjælp: Hvad gør du for eksempel, hvis din makker får en angstanfald?

Vi skal diskutere: For hvornår er man psykisk syg, og hvornår gennemgår man for eksempel ”bare” et af livets udviklingstrin eller er i en svær situation? Gives der mon for mange diagnoser?

Socialpsykologi

Efter at have arbejdet med personlighedspsykologien skal vi kigge på hvem vi er, når vi er sammen med andre. Tager du mon de samme beslutninger når du er alene, som når du er i flok? Kan gruppen påvirke din adfærd?

Placeboeffekter

Hvad er placebo-effekter, og hvordan kan vi anvende dem i den psykologiske og medicinske verden?

Hvis jeg tror, at jeg er syg, kan min krop så virkelig blive syg, og kan jeg omvendt få det bedre af at tænke på, at min krop som stærk og rask?  

Mindfulness

Flere mennesker oplever, at det kan være svært at stoppe tankerne og få hoved og krop til at slappe af. Tanker om ting, som skal nås, gennemgang af samtaler og bekymringer om fremtiden rumsterer, selvom man gerne vil stoppe tankemylderet.   

Derfor skal vi kigge på teknikker til at få den ro, som er vigtig for menneskets velbefindende – teknikker til at stoppe egne tanker og i stedet være nærværende overfor den anden.

Supplement til studieforberedende linjer

Valgfaget psykologi kan blandt andet kombineres med linjefagene Psykologi & Pædagogik, Sygepleje & Medicinlinjen, Journalistik, kommunikation & medier samt Science & Technology. Alle fire fagretninger fordrer teoretisk og praktisk kendskab til psykologi.

Kalender

  1. Online informationsmøde den 9. marts

    marts 9 - 17:30 - 19:00
  2. Åbent Hus på Rønde Højskole den 16. marts

    marts 16 - 17:00 - 19:00