Livet, universet og alting

Uge 28, 6. juli – 12. juli 2019

Kursusleder: Poul Abildgaard, højskolelærer

Se ugeskema klik her… eller se bunden af siden

Tag med på opdagelse i Livet, Universet og Alting, når vi undersøger, hvordan naturvidenskaben og teknologien påvirker vores liv og samfund. Kurset er for dig, der er nysgerrig efter at vide mere om naturvidenskab og teknologi, og du behøver ingen særlige forudsætninger.

På kurset får du ny viden og inspiration gennem spændende foredrag, inspirerende udflugter og fængende samtaler med foredragsholdere og de øvrige kursister.

Du kan blandt andet opleve:

  • Professor i astrofysik Hans Kjeldsen fortæller om “Exoplaneter og liv i universet”
  • “Naturfortællinger fra Mols Bjerge” ved museumsleder og TV-mand Morten DD
  • Søren Ryge med foredraget “Det handler om mennesker”
  • Udflugt til Stenomuseet med naturvidenskab i øjenhøjde v. museumsinspektør Hans Buhl
  • Kristian Danielsen, ekstern lektor i matematik v. Aarhus Universitet spørger “Hvad er matematik?”
  • Rundvisning på Naturhistorisk Museum i Aarhus med vægt på evolutionens rolle
  • Foredraget “Hvad er Kunstig intelligens” v. Jacob Sherson, professor MSO Aarhus Universitet
  • Foredraget “Technopsykologi – hvordan påvirkes vi af den nye teknologi” v. Jesper Aagaard, Psykologisk Institut Aarhus Universitet

Kursusugen byder også på sangaften, bevægelse, vandretur, morgensamlinger bevægelse, sjove værksteder og festaften.

Kosmologi, geologi og teknologi

Naturvidenskab og teknologi fylder meget i vores liv og kommer i stigende grad til at påvirke vores samfund og vores tilværelse. Derfor er det vigtigt at kende til udviklingen og forholde sig til perspektiverne inden for videnskab og teknologi. Det vil vi gøre i denne uge.

Vi vil tage livtag med nogle af de mest perspektivrige teknologier og naturvidenskabelige opdagelser. Ugen består af forskellige blokke: Kosmologi, vores klode, mennesket, matematik og fysik.

Inden for kosmologien flyttes grænserne for vores viden om universet hele tiden. Hvad handlede diskussionen mellem Einstein og Niels Bohr om? Hvad er egentlig matematik, og findes der områder i tilværelsen, hvor matematikkens love ikke passer? Hvordan er livet opstået og hvordan har det udviklet sig? Hvad er kunstig intelligens for en størrelse, og hvor langt er vi med udviklingen af kunstig intelligens? Hvordan påvirkes vores sind og intellekt af teknologien?

Disse og mange andre spørgsmål sættes til debat i denne uge, og enhver kan deltage, for det er emner, der berører os alle.

Værksteder

Men naturvidenskab handler ikke kun om at høre. Vi skal også selv prøve at have ’hands on’ og afprøve den nyeste teknologi. Vi skal selv prøve at programmere robotter, printe 3D-objekter og vi skal ikke mindst diskutere de mange naturvidenskabelige og teknologiske spørgsmål, som udviklingen fører med.

Glæd dig til en spændende kursusuge med naturvidenskab i godt selskab.

Program