Velkommen til din hyperverden!
Beskrivelse:
Den digitale verden er vild og overvældende. Den teknologiske udvikling brager afsted sammen med nye vaner og nye måder at håndtere hverdag, job og samvær på. Især for ældre generationer af brugere og dem, der prøver at holde sig udenfor ”mediestormen” kan meget synes fremmed og bekymrende. Men de medier vi omgives af i dag—fra computerspil til Snapchat og elektroniske journaler—trækker på forskellig vis lange spor langt tilbage i historien. Vi har så at sige altid været mediemennesker; vi har altid haft hang til hyper. Og det er vigtigt at medtænke, hvis man vil forstå vores aktuelle verden med og i medier. Derudover giver medierne anledning til en genskabelse og udvikling af mange facetter af vores fælles og private liv, som hverken giver en værre eller bedre verden, men blot en anderledes verden, som dog kalder på refleksion.
I dette foredrag sættes der fokus på, hvordan vi (og særligt unge) oplever verden, sig selv og hinanden i og igennem de nye medier og hvilke effekter, det kan have på godt og ondt. Det belyses, hvordan digitale medier tilføjer verden en ”fjerde dimension” og bruges til at skabe fænomener som ”hyperkropslighed”, ”hyperpersonlige relationer”, ”ekstra-kropslighed” og avatar. Der tages udgangspunkt i eksempler, der ligger tæt på publikums hverdag (for eksempel sociale medier, dating medier og personlige kommunikationsformer) og belysningen af mediernes historiske arv trækker linjer gennem kunst, litteratur, videnskab og teknologisk udvikling helt tilbage til de forhistoriske hulemalerier. Foredraget er rigt på spændende, underholdende og genkendeligt eksempelmateriale. Det trækker på et bredt spekter af aktuel forskning og åndshistorie og det rummer både kontroversielle og provokerende elementer.
Baggrund:
Der skrives og snakkes umådeligt meget om nye digitale medier og kommunikationsformer. Der er især fokus på børn og unges brug af smartphones og computerspil. Og analyserne og synspunkterne er ofte nedslående og dystre. Blandt de oftest gentagede advarsler imod de nye mediers påvirkning er, at de skaber en falsk fornemmelse af socialt samvær, at den udstrakte brug af dem hæmmer udviklingen af empati og samtalekompetencer, at de forhindrer os i at være kritiske og reflektere og at vi bliver afhængige af dem. Ja, ikke sjældent antager diskussionen af de nye medier form af en meget ladet og normativ kamp om moral og værdier.
De nye medier er intet mindre end en af vor tids mest centrale kampladser for offentlig debat, hvor en lang række samfundsmæssige og individuelle forhold er på spil lige fra selvfremstilling, identitet og grundlæggende kognitive, psykologiske og neurologiske mekanismer til læring, demokrati og globalisering. Og der er da heller ingen tvivl om, at den teknologi og de medier, vi lever vores liv i og med spiller en meget central rolle i snart alle aspekter af vores liv. Derfor er det også uhyre vigtigt, at vi tager os tid til at forsøge at forstå de nye medier på et dybere og mere reflekteret plan end de fleste debatter tillader. Og det er vigtigt, at vi ikke overgiver diskussionen af nye medier til de noget firkantede og normative fremstillinger, som både teknologibegejstrede og teknologiskeptikere ofte forfalder til.
Varighed:
Selve foredraget varer 45-60 min, hvorefter der lægges op til spørgsmål og diskussion.